Hoppa till innehåll
Frågor och svar

Vanliga frågor och svar från läkare

Kan man dela Lithionit 42mg tabletter?

Vi som läkemedelsföretag kan inte rekommendera delning av Lithionit-tabletten då den är en depottablett. Risken är då att det inte är ekvivalenta doser i de båda halvorna och att depotfrisättningen förstörs då tabletten delas.

Varför är tabletten 83 mg och inte 84 mg?

Lithionit 42 mg innehåller 333mg Litiumsulfat vilket motsvarar 41,62 mg Litium och 6  mmol
Lithionit 83 mg innehåller 660 mg litiumsulfat vilket motsvarar 83,3 mg litium och 12 mmol
 
 83 mg tabletten innehåller dubbelt så mycket litium som 42 mg tabletten, men innehållet avrundas nedåt istället för uppåt, eftersom det är moliriteten som är avgörande för doseringen av grundämnet lithium (litionit).

Har snabba förändringar i kroppsvikten betydelse för medicinering med Lithionit och i så fall om ni rekommenderar tätare kontroller av S-litium vid snabb viktminskning?

Ja, vi rekommenderar tätare kontroller av serumlitiumkoncentrationen för patienter som planerar snabb viktminskning som en försiktighetsåtgärd. Betydande förändring av kroppsvikten kan påverka ämnesomsättning. Detta betyder att koncentrationen av litium justerad för denna patient under normala förhållanden (med normal vikt) kan vara annorlunda.

Vad kan man göra om patienten får mag/tarmbiverkan i form av diarré?

Man kan försöka med propulsionsdämpande läkemedel I första hand, tex loperamid. I andra hand kan biverkningsprofilen ändras vid byte av litiumsalt.

En biverkan är tremor, hur kan detta åtgärdas?

Tremor som uppstår vid insättande är oftast övergående. Det kan vid behov behandlas med betablockerare.

Innehåller Lithionit animaliska ämnen, dvs kan veganer ta det?

Ingen av ingredienserna (aktiv substans och hjälpämnen) i Lithionit är av animaliskt ursprung och kommer heller inte i kontakt med det under respektive tillverkningsprocess.

Kan lithionits effekt påverkas om det förvaras över 25 grader?

Man kan förvara Lithionit i max 30 C i en månad.

Förekommer det interaktion även för topikalt applicerat NSAID och Lithionit

Även topikalt administrerat NSAID har ett systemiskt upptag, om än inte i samma omfattning som en tablett, så en interaktion kan inte uteslutas. Aktuella patienter bör kontakta behandlande läkare om en samtidig behandling med Lithionit och topikalt NSAID är aktuellt.

Hur gör man med doseringen vid graviditet?

Under graviditet ska litium ges endast på strikt indikation och sedan moderns behov vägts mot riskerna för fostret. Viktigt att även väga in risken för att patienten blir manisk eller deprimerad mot att fortsätta behandling med litium. Följa upp med patienten mer ofta vid graviditet.

Hur kan man rådgöra vid viktuppgång

Lithionit är ett salt och man kan därför bli törstig. Ett förebyggande råd är att endast dricka vatten vid törst.

Vid mätning ses ett sjunkande eGFR, hur ska dessa patienter behandlas?

Litium utsöndras primärt via njurarna, signifikant ackumulering av litium kan därför förekomma hos patienter med njursvikt. Försiktighet råder vid mild eller måttlig nedsatt njurfunktion. Serumlitiumvärdet bör följas noga och litiumdosen justeras vid behov.

Vilka är de vanligaste Interaktionerna?

Kombinera ej Lithionit med (från SmPc):

  • Icke steroida antiinflammatoriska/anti-reumatiska medel
  • NSAID, flertalet NSAID-preparat hämmar litiums renala clearance, varigenom litiumhalterna i serum stiger
  • COX-2 hämmare, fallrapporter indikerar att litiumkoncentration kan öka vid samtidig administrering
  • ACE-hämmare och eller angiotensin II receptor antagonister, minskra litiumclearance via natriures
  • Aciklovir givet intravenöst i hög dos (10 mg/kg), fallrapport har visat att det kan öka litiumkoncentrationen i serum fyrfaldigt. Detta skulle i så fall vara en mycket allvarlig interaktion
  • Kombination med neuroleptika (framför allt haloperidol och tioridazin), har i fall visat och utvecklat ett reversibelt neurotoxiskt syndrom
  • Selektiva serotoninåterupptagshämmare (t.ex. fluoxetin, fluvoxamin) har rapporterats resultera i ett serotoninergt syndrom med symptom som hyperreflexi, tremor, medvetslöshet och epileptiska anfall
  • Kalcitonin, I enstaka fall sjönk litiumhalterna efter insättning av kalcitonin p.g.a. ökad lithiumclearance
  • Metronidazol
  • Tiazider och loop-diuretika minskar njurutsöndringen av litium vilket kan medföra stigande plasmahalt vid oförändrad litiumdosering
  • l-metyldopa, kan framkalla symtom på litiumintoxikation trots stabila litiumhalter

Frågor och svar om njurarna

Kan Litium påverka njurarna?

Problem med njurarna kan förekomma vid långtidsbehandling med litium. Att följa sin behandling enligt läkarens ordination – och gå på regelbundna kontroller – är därför viktigt för att minska risken för njurproblem. Medicinering med litiumsalter kan dock vara av livsavgörande betydelse för patienter med svår bipolär sjukdom. (1)

Vilka biverkningar kan man få på njurarna?

Den tydligaste biverkningen som många patienter upplever är en ökad urinproduktion. Litium medför att njurarna blir sämre på att koncentrera urinen och då blir urinmängderna större, ofta överstigande 3 l /dygn, vilket kallas polyuri. Kan upplevas besvärande men är inte farligt så länge den som tar medicinen inte blir uttorkad. (1)

På sikt kan man utveckla en långsam försämring av njurarnas kärnfunktion, filtrationen av blodet. Denna filtrationsförmåga (glomerulär filtrationshastighet, förkortat GFR) kan skattas med kontroll av kreatinin eller cystratin C i plasma och mäts i ml/min, och kallas då eGFR (estimerad GFR). GFR försämras normalt långsamt från 25-årsåldern men vid olika typer av njursjukdomar går det snabbare och njursvikt kan uppstå. Långvarig litiumbehandling kan leda till att GFR sjunker snabbare än vad det skulle gjort om en patient inte tagit litium. Det kallas litiumnefropati. Det påvisas genom proteinläckage från njurarnas rörsystem. I de flesta fall ställs diagnosen litiumnefropati på klinisk grund men även magnetkamera (MRT) och njurbiopsi är metoder som används för att ställa diagnos. (1)

Kan njurskador av Litium förhindras och förebyggas?

Enligt Njurförbundet löper kvinnor som medicinerat under flera år och börjat med litium före 50-års ålder störst risk att få njursvikt. Vidare enligt Njurförbundet är det viktigt att poängtera att de allra flesta som behöver och har glädje av litium kan ta medicinen utan att drabbas av njursvikt (1). Risken för njurskada hålls ned genom anpassning av dosen, dvs utifrån plasmakoncentrationen 0,5-0,8 mmol/L i serum (2). Det rekommenderas att patienter som föreslås medicinera med litium ska följas regelbundet så att patient och förskrivande läkare kan uppmärksamma om njurfunktion försämras. Det görs enkelt genom att mäta eGFR från p-kreatinin eller cystatin någon gång om året. Lämpligen i samband med den provtagning som ändå alltid skall utföras för att bevaka att litiumkoncentrationen i plasma ligger på en lagom nivå. Uppmärksamma även om det finns annat som kan orsaka njursvikt, såsom högt blodtryck, rökning eller kraftig övervikt (1).

Bör patienter med njursjukdom avstå från att ta Litium?

Du bör inte medicinera med litium om du har allvarliga njurbesvär, grav njursvikt eller sjukdomstillstånd som kan öka risken för bestående njurskador (2).

Enligt Njurförbundets rekommendationer anges att njursjukdom i sig innebär inte att litium är olämpligt. Har patienten nedsatt och sjunkande GFR av någon njursjukdom så måste man vara extra försiktig. Det förekommer att patienter i dialys medicinerar med litium. Vidare enligt Njurförbundet behöver man inte bekymra sig för njurfunktionen om hen går i dialys. Däremot bör man ha bra koll på koncentrationen i av litium i plasma så att inte andra biverkningar uppstår. (1)

Hur stor andel av de som tar Litium får njurskador?

Enligt Njurförbundet behövs mer forskning för att ta reda på hur stor andel som riskerar att få njursvikt vid långvarig medicinering med litium. Är det 1 på 10, 1 på 100, eller tom 1 på 1000? Det behövs även större klarhet över vilka patienter som löper störst risk att utveckla njurskada. (1)

Referenser

1. www.njurforbundet.se/ratt-litiumdos-minskar-njurpaverkan
2. www.fass.se/ lithionit produktresumé

Vanliga frågor och svar från patienter

Hur ofta ska jag träffa läkare?

När ansvarig läkare har kommit fram till en lämplig litiumdos, och om behandlingen fungerar bra, brukar det räcka med ett läkarbesök om året. Då görs en allmän hälsokontroll och du får därför remisser så att du kan ta blodprover före besöket. Du och litiumsköterskan diskuterar tillsammans igenom hur du mått det senaste året och det görs en blodtryckskontroll. Du kan också få recept för fysisk aktivitet och du har möjlighet att diskutera hur du kan få hjälp med eventuella livsstilsfaktorer som t ex rökning, alkoholförbrukningkonsumtion eller viktuppgång. Hos läkaren diskuterar man sedan det senaste årets medicinering, de olika proverna, eventuella biverkningar av läkemedlet och övriga frågor om behandlingen. Baserat på den här informationen bestäms om litiumdosen behöver justeras, och recept skrivs för det kommande året. Hur uppgifterna fördelas mellan läkaren och litiumsköterska kan variera mellan olika psykiatriska kliniker.

Hur ofta behöver jag ta blodprov?

På den psykiatriska mottagningen har man utvecklat speciella rutiner för provtagning och kontroller för personer som behandlas med litium. Litiumnivåerna i blodet måste bestämmas med regelbundna intervall. När stabila litiumvärden har uppnåtts görs provtagningen ungefär var tredje till var fjärde månad.

Måste jag gå på alla provtagningar?

Ja, din rekommenderade dos bestäms av mängden litium i ditt blod och det är viktigt att regelbundet följa upp att den ligger rätt. Mötet med vårdpersonalen är också bra för kontroll av och dialog kring eventuella biverkningar. Med en optimalt inställd dos mår du så bra som möjligt och risken för biverkningar minskar.

Kan min behandling påverkas av andra mediciner?

Effekten av behandlingen kan påverkas om du tar Lithionit samtidigt som vissa andra mediciner. Om du har kontakt med en annan läkare än din psykiatriker är det viktigt att tala om att du får behandling med litium, och ta med kontaktuppgifter till behandlande psykiatriker. Du kan läsa mer om interaktioner med andra läkemedel i bipacksedeln som följer med din läkemedelsförpackning.

Kan man överdosera Lithionit?

Om litiumhalten i blodet blir för hög kan du få symptom som slöhet, yrsel, svårighet att koordinera muskelrörelser, sluddrigt tal, ofrivilliga ögonrörelser, darrningar, muskelspänningar, diarré, illamående, magont, förvirring, stark oro, delirium, hallucinationer, snabba ofrivilliga muskelryckningar och i svåra fall kramper, medvetslöshet och förhöjd kroppstemperatur. Kontakta omedelbart läkare, sjukhus eller Giftinformationscentralen (tel 112) för riskbedömning och rådgivning om du har tagit för stor dos av medicinen.

Måste jag ta min medicin på exakt samma tidpunkt varje dag?

Det exakta klockslaget är inte så viktigt, du kan ta medicinen morgon och kväll med några timmars variation. Undantaget är om du ska ta ett litiumprov dagen därpå. Då är det viktigt att du har tagit de senaste tabletterna 12 timmar (+/- 1 timme) före den planerade provtagningstiden. För att komma ihåg att ta din medicin kan det vara bra att göra det i samband med andra dagliga rutiner, t ex frukost och middag eller vid tandborstning morgon och kväll.

Vad händer om jag har glömt att ta mitt läkemedel?

Om du har glömt bort att ta en tablett vid något tillfälle ska du inte ta fler tabletter vid nästa doseringstillfälle utan fortsätta som vanligt. Det är dock viktigt att du tagit alla doser veckan före en planerad litiumprovtagning.

Kan Lithionit ge några biverkningar?

Alla läkemedel innehåller verksamma ämnen som kan ge biverkningar men vid rätt inställd dos av litium är de i regel få och lindriga. Om du får biverkningar brukar de uppkomma i början av behandlingen och är i många fall övergående. Vanliga biverkningar är lös avföring, darrningar i händerna, lätt illamående och stora urinmängder. Även viktökning, påverkan på sköldkörtelfunktionen, akne, trötthetskänsla i armar och ben samt rubbningar i kalkbalansen kan förekomma. För att undvika biverkningar orsakade av för hög litiumdos är det viktigt med regelbundna kontroller och provtagningar för att mäta litiumhalten. Skriv gärna ner dina biverkningar när de uppkommer och ta med anteckningarna till din läkare eller litiumsköterska.

Kan litium påverka njurarna?

Problem med njurarna kan förekomma vid långtidsbehandling med litium. Att följa sin behandling enligt läkarens ordination – och gå på regelbundna kontroller – är därför viktigt för att minska risken för njurproblem.

Påverkar litium vikten?

Viktökning under litiumbehandling är inte ovanligt. Den kan dels bero på ökat vätske- och/eller kaloriintag och dels på en ökad tendens till att samla på sig vätska. Eftersom litiumbehandling kan leda till ökad törst är det viktigt att släcka törsten med kalorifattiga drycker (helst vatten) för att undvika viktökning. Prata med din litiumsköterska eller läkare för råd.

Påverkar litium sexlivet?

Litium i sig påverkar inte den sexuella förmågan eller den sexuella lusten. Däremot kan sjukdomens olika faser påverka den sexuella lusten.

Kan man använda Lithionit vid graviditet?

Litium kan påverka fostret. Det är därför viktigt att prata med din psykiatriker om du planerar att bli gravid. Läkaren gör då tillsammans med dig en bedömning där riskerna för sjukdomsepisoder och vad det skulle innebära för dig och det väntade barnet, vilket sedan vägs mot riskerna med litiumbehandlingen.

Påverkas kreativiteten?

Kvaliteten av det du skapar påverkas inte av Lithionit. Däremot kan mängden av det du producerar minska när du får färre eller inga perioder av mani eller hypomani.

Kommer jag att bli känslomässigt avtrubbad av behandlingen?

Lithionit förhindrar den sjukliga nedstämdheten eller upprymdheten men du kan fortfarande glädjas och bli ledsen på ett normalt sätt. Det kan dock i vissa fall ta ett till två år innan en stabilisering och normalisering av stämningsläget inträder.

Måste man använda litium hela livet?

Oftast är litium en livslång behandling, men eftersom man använder sig av så låg dos som möjligt är biverkningarna få.

Lithionit® Depottabletter litiumsulfat, 42mg (6mmol), 83mg (12mmol). Rx. F. ATC-kod: N05A01. Indikation: Profylaktiskt såväl mot maniska som depressiva recidiv vid bipolär sjukdom. Terapeutiskt vid maniska tillstånd. Kontraindikationer: Grav njursvikt eller sjukdomstillstånd som kan öka risken för bestående njurskador, hjärt-kärlsjukdomar, signifikant rubbad elektrolyt- och vätskebalans. Varningar och försiktighet: Försiktighet rekommenderas vid lättare EKG-förändringar, hypertension, myastenia gravis, manifest epilepsi eller andra krampsjukdomar, gravare patologiska EEG-förändringar samt vid behandling av patienter på saltfri kost. Försiktighet rekommenderas även vid behandling av äldre framför allt vid samtidig behandling med diuretika, ACE-hämmare och/eller NSAID-preparat. Graviditet: Litium passerar över till fostret och fall av allmänpåverkan och störd tyroideafunktion hos nyfödda har beskrivits. Ges endast på strikt indikation och sedan moderns behov vägts mot riskerna för fostret. Nyfödda barn som exponerats för antipsykotika (inklusive Lithionit) under graviditetens sista trimester löper risk att få biverkningar inklusive extrapyramidala och/eller utsättningssymtom som kan variera i allvarlighetsgrad och duration efter födseln. Amning: Litium passerar över i modersmjölk i sådana mängder att risk för påverkan på barnet föreligger även med terapeutiska doser. Amning bör därför undvikas. För fullständig information och pris se fass.se. Senaste översyn av produktresumé 2023-08-03. Karo Pharma AB. Kontakt: Karopharma.se.

Referens
Fass.se.Lithionit SmPc